Pedagogisch medewerker

De start van je leven
De eerste woordjes, zelf leren knutselen of een moeilijke huiswerkopdracht maken: bij jou op de groep worden mijlpalen gehaald. Het valt jou direct op wanneer de kinderen lekker in hun vel zitten, of juist niet. De ontwikkelingen bespreek je met de ouders en samen moedigen jullie iedere nieuwe stap enthousiast aan.

Veilig, vertrouwd en deskundig

De kinderopvang in Zeeland is goed geregeld. Er zijn kinderdagverblijven, start-, peuter- en bso groepen waar de kinderen spelend kunnen leren voor- of tijdens hun basisschoolperiode. Steeds vaker wordt de kinderopvang samen met een basisschool ondergebracht in een nieuw kindercentrum. Hierdoor blijven de kinderen in dezelfde, vertrouwde omgeving tot en met groep 8.

Volop in beweging

Sinds 10 jaar wordt er in Zeeuws-Vlaanderen gratis kinderopvang aangeboden in een aantal dorpen in de grensstreek. Deze vooruitstrevende aanpak wordt verder uitgebreid binnen Zeeland en mogelijk door heel Nederland. Voordelig voor de ouders én voor de kinderen: spelen en leren met leeftijdsgenootjes stimuleert de ontwikkeling tijdens de belangrijke eerste levensjaren. 

Een baan om trots op te zijn

Als pedagogisch medewerker heb je een waardevolle baan. Met een vast team collega’s geef jij de kinderen wat zij nodig hebben om zich veilig en prettig te voelen. De sfeer op de groep is gemoedelijk met veel tijd voor persoonlijke aandacht. Zelf je fruit leren opeten, spelen in de ballenbak en een rondje door de moestuin: jij helpt de kinderen de wereld te ontdekken. 

Soms zie jij het als eerste wanneer een kind moeite heeft met bijvoorbeeld bewegen of duidelijk spreken en trek je aan de bel. Het gebeurt ook dat je eerste hulp moet geven na een valpartij of er een kindje op de groep plotseling ziek wordt. Daarom blijf je trainingen als EHBO en BHV volgen. 

Aan de hand van thema’s als ‘Hatsjoe!’ en ‘Experimenteren is leren’ bedenken jullie activiteiten waarbij jullie creativiteit alle vrijheid krijgt. IJslolliestokjes, verf, watjes en klei: bouwen maar! Of met z’n allen op avontuur gaan naar het bos of het strand. Ga je mee? 

 

Antwoord op je vragen

In de eerste plaats zorg je ervoor dat de kinderen op jouw groep zich veilig en prettig voelen. Daarnaast ondersteun je hen actief bij de ontwikkeling en laat je zien hoe zij op een goede manier samen spelend leren. Hoe los je het op als je boos bent? En waarom was je je handen voordat je gaat eten? Je observeert, brengt verslag uit aan de ouders of verzorgers. 

Er zijn maar liefst rond de 170 opleidingen waarmee je in de kinderopvang aan de slag kunt gaan. De meest voorkomende opleidingen zijn PM (voorheen SPW) niveau 3 of 4 en Kindprofessional niveau 4 (een combinatie van Pedagodisch werk en Onderwijsassistent. Wist je trouwens dat je met een CIOS-diploma ook op de bso mag werken? Doe de diplomacheck op kinderopvang-werkt.nl om te zien of je direct inzetbaar bent.

Niet het juiste diploma op zak? Geen probleem! Ook wanneer je een kwalificatie hebt zoals Social Work met aantekening KDV of het diploma onderwijsassistent, kan je binnen de kinderopvang verder opgeleid worden. Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt en ontdek jouw mogelijkheden.

Als junior pedagogisch medewerker start je met een brutomaandsalaris van € 2155 op basis van een fulltime dienstverband. Door het volgen van opleidingen kun je verder doorgroeien tot een maximaal brutomaandsalaris van € 2935 als je een pedagogische hbo-opleiding afgerond hebt. 

Wanneer je in het bezit bent van het diploma Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 (voorheen SPW niveau 3) kan je niveau 4 halen en doorgroeien naar een leidinggevende of senior functie. Je kan ook kiezen voor een opleiding om coach of unitmanager te worden. 

Ook binnen je functie blijf je uitdagingen vinden. Er is een ruim aanbod aan trainingen over bijvoorbeeld gezonde voeding of extra ondersteuning bij een taalachterstand. Daarnaast werkt de kinderopvang toe naar een inclusieve opvang, waar kinderen die extra zorg of begeleiding nodig hebben zo lang mogelijk naar een regulier kinderdagverblijf gaan. Ook hiervoor kun je als pedagogisch medewerker trainingen volgen. 

Neem contact op met een kinderopvang bij jou in de regio. 

Er zijn veel kinderopvang organisaties in Zeeland waaronder o.a. 

Kibeo
www.kibeo.nl 
0113 - 76 03 99 

Kinderopvang Walcheren 
www.kinderopvangwalcheren.nl
hr@skow.nl 
0118 – 62 47 12 

Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen
www.kinderopvangzvl.nl 
0115 – 61 23 68 

 

Dat klopt! We zetten ze even op een rij voor je:

De Zeeuws Vlaamse Startgroep

Een speciale opvang- en onderwijsvorm waar kinderen van 2-4 jaar zich op een spelende manier kunnen ontwikkelen. Startgroepen vind je vooral aan de grens met België, als sterk alternatief voor de opvang net over de grens. Kinderen mogen 5 dagdelen naar de startgroep komen, waarvan een aantal dagdelen gratis. 

Het kinderdagverblijf 

Een flexibele opvangvorm voor kinderen van 0-4, ingericht op de werktijden van de ouders.   

De peutergroep

Hier werken kinderen van 2-4 jaar met een programma voor Voor- en Vroegschoolse Educatie toe naar groep 1 van de basisschool. Er wordt aandacht besteed aan bijvoorbeeld het zitten op een stoel in de kring en aan de uitbreiding van de woordenschat van de kinderen. 

De buitenschoolse opvang

Voordat de school begint of na schooltijd kunnen basisschoolleerlingen terecht bij de buitenschoolse opvang. Hier is tijd voor ontspanning, sport en spel en wanneer een kind dat wil kan er huiswerk worden gemaakt.  

Neem contact op met een kinderopvang bij jou in de regio. 

Er zijn veel kinderopvang organisaties in Zeeland waaronder o.a. 

Kinderopvang Kibeo
www.kibeo.nl
werken@kibeo.nl
0113 - 76 03 94

Kinderopvang Walcheren 
www.kinderopvangwalcheren.nl
hr@skow.nl 
0118 – 62 47 12 

Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen
www.kinderopvangzvl.nl 
0115 – 61 23 68