Onderzoeken en toepassen

Werken in het onderwijs, terwijl je dagelijks bezig bent met de beroepspraktijk. Je innoveert en doet onderzoek, samen met je studenten. Je daagt hen uit om altijd een stap verder te denken. Jouw lesstof bestaat uit de vraagstukken die nú spelen in je vakgebied. 

Als leraar in het hoger beroepsonderwijs sta je nauwelijks meer voor de klas. Je bent vooral coach en begeleider. Jouw doel: de beste professionals opleiden voor de wereld van morgen.

De wereld aan je voeten in het hbo!

Je leidt op voor een wereld die zich ontzettend snel ontwikkelt. Kennis van vandaag kan morgen verouderd zijn. Door het overdragen van actuele kennis daag je je studenten uit en je coacht hen tot professionals in hun werkveld. Je schakelt veel: de ene dag doe je onderzoek en schrijf je een onderzoeksrapport en de volgende dag zit je met de examencommissie om tafel.

Hbo in Zeeland
In Zeeland wordt het hbo-onderwijs aangeboden door HZ University of Applied Sciences. Al 10 jaar staat de HZ in de top-3 van best presterende hogescholen van Nederland. Uniek aan de HZ is de kleine schaalgrootte, wat maakt dat je elkaar kent maar ook de studenten kent. Daarnaast is gekozen voor een praktijkgerichte manier van lesgeven. Als leraar ben je met name coach en begeleid je je studenten in actuele casuïstiek; jij zet jouw netwerk actief in om projecten die vandaag relevant zijn aan HZ te verbinden. Daarnaast wordt er in diverse Kenniscentra en Onderzoeksgroepen onderzoek gedaan naar relevante maatschappelijke thema’s op het gebeid van water, energie en vitaliteit.

De hogeschool heeft korte lijnen met andere Zeeuwse onderwijsorganisaties, de overheid en het bedrijfsleven in de provincie, maar richt zich zeker ook op wereldwijde casussen. Ook internationale docenten en studenten hebben er hun plek gevonden.

Persoonlijk en informeel
De omgang tussen studenten en docenten is persoonlijk en informeel. Dit maakt dat je je studenten bij naam kent. De organisatiestructuur is plat en bij iedere collega loop je zo binnen. Met de sportactiviteiten, het cultuuraanbod van HZ Cult of activiteit van de personeelsvereniging hoef je je nooit te vervelen. En in 5 minuten sta je op het strand om uit te waaien.

Vind je het fijn om jezelf nog meer te verbreden? Kansen genoeg! Met 26 verschillende opleidingsteams en meer dan 15 kenniscentra en onderzoeksgroepen is er volop ruimte om ook taken buiten je team op te pakken. Ook kun je andere doelgroepen studenten begeleiden, zoals die van onze deeltijdopleidingen, of onze Associate Degree opleidingen in Roosendaal. Tijdens je voortgangsgesprekken is er ruimte om afspraken te maken over je toekomst. De leukste baan, die geef je samen met je team vorm. Jouw ideeën zijn meer dan welkom.

Antwoord op je vragen

Jouw rol kan er verschillend uitzien. Het doel blijft echter: jongeren opleiden tot kritische professionals: Innovatieve denkers en ondernemende doeners die impact gaan maken op hun vakgebied. 

Je bereikt dat doel onder andere door:

  • Les te geven
  • Projecten te begeleiden
  • Onderzoek te doen
  • Stages en afstuderen te begeleiden
  • Op de hoogte blijven van alle actualiteiten en ontwikkelingen in je vakgebied
  • Contacten te leggen en onderhouden met het bedrijfsleven en/ of andere onderzoeks- of onderwijsinstellingen.

Formeel gezien bestaan er geen bevoegdheidseisen voor een leraar in het hbo. Voor de meeste functies is echter een afgeronde wo-masteropleiding vereist. Wanneer je nog geen, of een gedeeltelijke didactische bevoegdheid hebt, bieden we daar een cursus voor aan die je tijdens werktijd volgt. Wanneer je Engels nog niet op Cambridge niveau is, dan leiden we je ook daar in op.

Je laat jouw lesstof nauw aansluiten bij de ontwikkelingen in het werkveld. Daarom is werkervaring in het vakgebied erg belangrijk om als docent aan de slag te gaan.

Bij HZ University of Applied Sciences werkt zo’n 50% van de leraren op hybride basis. Dat betekent dat zij naast hun baan in het onderwijs, een baan of onderneming hebben in hun vakgebied.

Als docent in het hbo verdien je tussen de € 2.769 en € 4.892 per maand. Dit is conform schaal 10 of 11 in cao hbo. 

Naast je salaris ontvang je een vakantietoeslag van 8%, eindejaarsuitkering van 8,3% en tegemoetkoming in je reiskosten. En natuurlijk een ruime hoeveelheid verlofdagen per jaar.

Super dat je interesse hebt in werken in het hbo-onderwijs! Als professional in je vakgebied ben jij van grote waarde voor het onderwijs en onze studenten. Solliciteren doe je zo:

Op de website van HZ University of Applied Sciences vind je de actuele vacatures in het hbo-onderwijs. 

Zit jouw vacature er niet tussen, maar heb je wel interesse in de organisatie? Maak dan een account aan en ontvang passende vacatures in je mailbox!

Verder lezen in een andere onderwijskolom?