Kriebelt het?

Je bent goed in je vak en hebt misschien een mooie baan. Maar het kriebelt vanbinnen. Je wilt meer betekenen voor deze wereld. Je draagt graag kennis over en houdt ervan om kinderen, pubers of (jong)volwassenen verder te helpen in hun ontwikkeling. Herken je jezelf hierin? Denk dan eens aan het onderwijs!

Kijk welke vorm bij jou past

Wanneer je uit het werkveld komt, zijn er verschillende mogelijkheden om het onderwijs in te stromen. Je kunt zowel een volledige overstap maken, als kiezen voor een combinatie van je baan of bedrijf met het onderwijs. Hieronder vind je meer informatie over de opties.

Heb je een technische achtergrond?

Er zijn verschillende mogelijkheden om met een technische achtergrond het onderwijs in te gaan. Je kunt een zij-instroomtraject ingaan, een opleiding tot hybride docent volgen, aan de slag als gastdocent of als hybride techniekopleider. 

In oktober 2020 start het scholingstraject Hybride Techniekopleiders Zeeland. In dit unieke project worden vakmensen uit technische branches opgeleid tot techniekopleider in het vmbo/mbo-onderwijs. Het betreft altijd een hybride constructie; zowel werkzaam in de praktijk als in het onderwijs. Want hoe leuk is het als je jouw kennis, ervaring en kunde, kunt overbrengen op een nieuwe generatie én dit kunt combineren met een baan! Er zijn al instapmogelijkheden vanaf mbo niveau 3.

Wil je meer weten over dit traject? Dan kun je een kijkje nemen op de website van het Fontys. Je kunt ook altijd contact opnemen met een van de medewerkers van Huis van de Techniek via info@huisvandetechniek.nl.

Antwoord op je vragen

Als zij-instromer kies je ervoor om je volledig te richten op een carrière in het onderwijs en je om te laten scholen. Je staat direct voor de klas en volgt daarnaast een deeltijdopleiding. Je ontvangt direct het salaris van een leraar. 

De voorwaarden voor een betaald zij-instroomtraject zijn:

  • Een afgeronde, onverkorte hbo- of wo opleiding*
  • Voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring (po) of voldoende werkervaring in het vakgebied waarin je les gaat geven (vo en mbo)
  • Geschiktheidsonderzoek of -assessment voor het onderwijs. Deze wordt door de onderwijsinstelling betaald
  • Arbeidsovereenkomst met het schoolbestuur waarvoor je gaat werken

    * In het mbo is het soms mogelijk om met een mbo-diploma toegelaten te worden. Op basis van een assessment wordt gekeken of je werk- en denkniveau op hbo-niveau ligt. Dit assessment wordt door de school betaald.

Wil je meer weten over zij-instroom in het Zeeuwse onderwijs? Lees dan hier verder op de site van HZ University of Applied Sciences (pabo) of ZAOS (lerarenopleiding vo en mbo), of neem contact met hen op!

Als hybride docent kies je voor een baan als vakdocent naast je huidige baan of eigen bedrijf. Je krijgt een parttime dienstverband bij de school en wordt daarnaast bijgeschoold in didactische en pedagogische vaardigheden. 

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een baan als hybride docent zijn:

  • Een afgeronde hbo- of wo opleiding*
  • Voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring (po) of voldoende werkervaring in het vakgebied waarin je les gaat geven (vo en mbo)

    * In het mbo is het soms mogelijk om met een mbo-diploma toegelaten te worden. Op basis van een assessment wordt gekeken of je werk- en denkniveau op hbo-niveau ligt. Dit assessment wordt door de school betaald.

Heb je een technische achtergrond? Dan kan het interessant zijn om als hybride techniekopleider aan de slag te gaan. Je wordt dan opgeleid tot techniekopleider in het vmbo/mbo-onderwijs. Het betreft altijd een hybride constructie; zowel werkzaam in de praktijk als in het onderwijs. Want hoe leuk is het als je jouw kennis, ervaring en kunde, kunt overbrengen op een nieuwe generatie én dit kunt combineren met een baan!

Je volgt in een periode van 10 maanden circa 18 scholingsdagen in de namiddag en avond bij een hogeschool. Daarnaast loop je minimaal 80 uur stage bij een ROC en/of vmbo-school. Als nieuwe hybride opleider sluit je het traject af met een Pedagogisch Didactisch Diploma (PDD) en heb je een goede basis om, in hybride vorm, zelfverzekerd aan de slag te gaan. Als hybride techniekopleider mag je maximaal 4 uur per week lesgeven. Dat moet gebeuren onder begeleiding van een bevoegde leraar.

Wil je meer weten over dit traject? Dan kun je een kijkje nemen op de website van het Fontys. Je kunt ook altijd contact opnemen met een van de medewerkers van Huis van de Techniek via info@huisvandetechniek.nl.

Als gastdocent mag je maximaal 4 uur per week lesgeven. Dat moet gebeuren onder begeleiding van een bevoegde leraar. Met name in het mbo en hbo wordt er regelmatig een beroep gedaan op gastdocenten, maar ook steeds vaker in het voortgezet onderwijs. Vaak hebben gastdocenten kennis van een specifiek vakgebied dat voor een opleiding relevant is.

Hoe kom je in aanmerking?
Voor actuele mogelijkheden neem je contact op met de school. 

Als je een deeltijdstudie volgt, word je opgeleid voor het zelfde diploma als bij een voltijdstudie. Met als verschil dat er minder contactmomenten zijn en dat de lessen meestal in de avonduren gegeven worden. Dat maakt een deeltijdstudie geschikt om naast je baan te volgen. Een goede optie als je (nog) geen zij-instroom overeenkomst hebt met een schoolbestuur, maar wel graag als leraar aan de slag wilt gaan.

Voor het volgen van een deeltijdroute ga je meestal eerst in gesprek met de opleider. Dan wordt er gekeken naar je vooropleiding en competenties. Op basis daarvan is het soms mogelijk om vrijstellingen te krijgen of een verkorte route te volgen.

Een reguliere deeltijdstudie duurt vier jaar, maar kan soms ook in 3 of 2 jaar gevolgd worden. Neem daarvoor contact op met de opleider.

Dat kan in 2 gevallen: 

Als gastdocent of hybride techniekopleider mag je maximaal 4 uur per week lesgeven. Dat moet gebeuren onder begeleiding van een bevoegde leraar. Met name in het mbo en hbo wordt er regelmatig een beroep gedaan op gastdocenten, maar ook steeds vaker in het voortgezet onderwijs. Vaak hebben gastdocenten kennis van een specifiek vakgebied dat voor een opleiding relevant is.

In een enkel geval kun je ook een tijdelijke ontheffing van de bevoegdheid krijgen. Omdat er geen lerarenopleiding is voor het vak is bijvoorbeeld. Of omdat je buitengewoon bekwaam bent. De school vraagt hiervoor toestemming aan de minister. Deze route wordt meestal gevolgd door mensen die naast hun baan of onderneming graag kennis door willen geven.

Hoe kom je in aanmerking?
Voor actuele mogelijkheden neem je contact op met de school. 

In de meeste gevallen start je als zij-instromer met een werken-lerentraject, waarbij de opleiding wordt betaald door het schoolbestuur waarbij je in dienst treedt. In veel gevallen ontvangt het schoolbestuur hier achteraf een subsidie voor. Het schoolbestuur betaalt zelf jouw salaris.

Daarnaast zijn er particuliere subsidie- of financieringsmogelijkheden als je start met de opleiding. Informatie over financiering en een rekenhulp vind je op de website van DUO. 

Als je begint aan het traject Hybride Techniekopleiders zijn er interessante subsidie mogelijkheden. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met een van de medewerkers van Huis van de Techniek via info@huisvandetechniek.nl.

Denk jij na over een zij-instroomtraject in het Zeeuwse onderwijs en heb je na het lezen van deze website nog vragen? Of wil je gewoon eens met iemand sparren over de mogelijkheden? HZ University of Applied Sciences, TCOZ en ZAOS helpen je graag verder. Neem gerust contact met ze op om over jouw ambities en  mogelijkheden te spreken!

Primair onderwijs
HZ University of Applied Sciences kan je alles vertellen over de pabo-opleiding voor zij-instromers. De informatie lees je op hun website. Heb je aanvullende vragen? Neem gerust contact met hen op, ze helpen je graag verder!

Het Transfercentrum Zeeland (TCOZ) is de tussenpersoon tussen de meeste Zeeuwse po-schoolbesturen en leerkrachten. 
Voor een zij-instroomtrajest bij een school die niet aangesloten is bij TCOZ, neem je direct contact op met het betreffende bestuur om de mogelijkheden te bespreken. Een voorbeeld daarvan is het reformatorische primair onderwijs.

Voortgezet onderwijs en mbo
De Zeeuwse Academische Opleidingsschool (ZAOS) is een samenwerking van alle Zeeuwse vo- en mbo-scholen en begeleidt (namens hogescholen) studenten, zij-instromers en starters in het Zeeuwse vo en mbo-onderwijs. 

Al je kansen ontdekken? Kijk hier verder!