Inclusief en veelzijdig

De succesvolle hoogvlieger die zonder moeite doorstroomt naar het hbo. En de student zonder papieren die je stap voor stap begeleidt naar zijn eerste stappen op de arbeidsmarkt. De nieuwkomer in het inburgeringstraject. En de volwassen student die zich laat bij- of omscholen. Iedereen is welkom. 

Jij bent hun coach, begeleider en draagt kennis en vaardigheden over. Je daagt je studenten uit om zelf te leren en ontdekken, waarbij theorie en praktijk hand in hand gaan. Werken in het mbo is veelzijdig en inclusief.

Heb jij interesse om te werken bij Scalda? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief 'Werken bij Scalda' en ontvang updates van het vacatureaanbod.

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief
Maak impact in het mbo!

Werk je al in het onderwijs en denk je er wel eens over om de overstap te maken naar het mbo? Of werk je buiten het onderwijs, en wil je jouw vak en expertise overdragen op jonge mensen? Jij bent welkom als leraar in het mbo!

Het middelbaar beroepsonderwijs in Zeeland
Mbo-opgeleide vakmensen en professionals vormen de ruggengraat van de Zeeuwse economie. Mbo’ers zijn mensen die met hoofd, hart en handen een concrete bijdrage leveren aan het leven van andere mensen, aan onze leefomgeving en aan de samenleving. Tegelijkertijd zorgt het mbo ervoor dat niemand in die samenleving aan de kant hoeft te staan. Werken in het mbo is werken met impact; op de maatschappij en op het leven van individuele studenten.

Zeeland heeft specifieke vraagstukken en behoefte aan goed-opgeleide vakmensen. Innovatie is belangrijk om een breed aanbod te blijven hanteren in de regio. Het mbo in Zeeland kenmerkt zich door een intensieve samenwerking binnen de onderwijssector, met bedrijven en instellingen en met de lokale overheden.

Waarom lesgeven in Zeeland? 
Jouw studenten worden de nieuwe bouwers van de Zeeuwse economie en maatschappij. Als vakspecialist en leraar ben jij van grote waarde voor je studenten en de provincie, nu en in de toekomst. Om de lesstof goed aan te laten sluiten op de praktijk, zoek je samen met je team de verbinding met het bedrijfsleven. Het werk is veelzijdig en zowel de netwerker, verbinder, coach en vakspecialist komen hier tot hun recht. De lijnen binnen de scholen zelf, maar ook tussen de afzonderlijke scholen zijn kort. Dat geeft volop kansen om zelf je loopbaan vorm te geven. 

Een dag in het leven van een docent: Nancy van Het Scalda

Nancy neemt je in onderstaande video een dag mee in het lesgeven op het mbo. Neem ook eens een kijkje op de website van Scalda. 


 

Antwoord op je vragen

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) heeft een centrale positie in het onderwijssysteem. Het mbo bereidt haar studenten voor op de arbeidsmarkt, op een vervolgstudie in het hbo en op de maatschappij. Een groot deel van die studenten stroomt in vanuit het voortgezet onderwijs, in het bijzonder vanuit het vmbo, maar daarnaast weten ook steeds meer volwassenen de weg naar het mbo te vinden.  Het mbo biedt opleidingen aan op vier niveaus en leidt op voor een rijke schakering van branches en beroepen. Zij doet dit in twee leerwegen: bol (beroepsopleidende leerweg) en bbl (beroepsbegeleidende leerweg). Vanuit hun rol als regionaal opleidingscentrum biedt een aantal mbo-scholen ook trajecten aan in vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs) en in educatietrajecten gericht op mensen die de aansluiting met het onderwijs, de arbeidsmarkt of de samenleving moeten (her)vinden.

Zeeland kent twee mbo-scholen. Hoornbeeck College verzorgt onderwijs op reformatorische grondslag, in de sectoren Economie en Zorg & Welzijn. Scalda is als regionaal opleidingscentrum toegankelijk voor alle studenten, ongeacht hun achtergrond. Scalda biedt naast mbo-onderwijs in vrijwel alle sectoren, ook vavo en volwasseneneducatie aan. “Niemand aan de kant” is een motto dat opgaat voor het mbo. Jongeren en (jong)volwassenen met uiteenlopende achtergronden, talenten en ambities, zijn er welkom. Mbo-onderwijs is inclusief onderwijs.

Het onderwijs kun je zien als een roeping. Je houdt van de jongvolwassen doelgroep en wilt ze zien ontwikkelen en opbloeien. Je gaat doelgericht aan de slag om je studenten klaar te stomen voor de maatschappij, een vervolgopleiding of een baan. Iedere leraar is uniek en je voegt toe naar jouw kracht. Weten of het onderwijs bij jou past? Doe de zelftest!

Als leraar in het mbo heb je een van de volgende bevoegdheden nodig:

  • Tweedegraads bevoegdheid
  • Eerstegraads bevoegdheid
  • Pegagogisch-didactisch getuigschrift (PDG) met daarbij een geschiktheidsverklaring van de mbo-instelling.

Onder het kopje ‘Wanneer mag je lesgeven op het vo’, lees je hoe je een eerste- of tweedegraads bevoegdheid haalt. 

Met je onderwijsbevoegdheid voor het vo mag je in principe ook lesgeven op het mbo. Het hangt echter van de bevoegdheden van de mbo-school af of je vakinhoudelijk bekwaam bent voor het vak dat je wilt geven. 

Als je een PDG hebt in combinatie met een geschiktheidsverklaring van het bevoegd gezag van de school, mag je ook aan de slag als leraar. Meer informatie vind je onder het kopje 'PDG-traject'.

Als leraar in het mbo verdien je tussen de € 2.915 en € 4.359 bruto per maand. Dit is de inschaling als Docent LB. Met extra bevoegdheden is het mogelijk om door te groeien naar een LC inschaling, tot maximaal € 4.939.

Naast je salaris heb je recht op 8% vakantietoeslag, een eindejaarsuitkering van 8,33%, reiskostenvergoeding en een ruime hoeveelheid verlofdagen per jaar. 

Wanneer je als zij-instromer aan de slag gaat, word je direct als leraar ingeschaald.

Dat kan zeker! Jouw ervaring op de arbeidsmarkt en als vakspecialist is waardevol voor het mbo. Zo’n 60% van de Nederlandse nieuwe leraren in het mbo start als zij-instromer.

Wanneer een school je vakinhoudelijk bekwaam en geschikt voor het onderwijs vindt, kun je zij-instromen. Wat je nodig hebt, is:

  • Een afgerond hbo-diploma
  • Hbo werk- en denkniveau en minimaal 3 jaar werkervaring die relevant is voor het vak waarvoor je aangenomen wordt.

Als zij-instromer mag je meteen voor de klas, terwijl je de lerarenopleiding of een PDG-traject volgt. Het is de bedoeling dat je de opleiding in 2 jaar afrondt. In deze periode krijg je een tijdelijk contract bij de mbo-school. De begeleiding en scholing wordt door de mbo-school en de lerarenopleiding verzorgd. In Zeeland is de Zeeuwse Academische Opleidingsschool (ZAOS) in de meeste gevallen betrokken bij de begeleiding van zij-instromers en studenten voor het VO en mbo. Zij bieden ook maatwerktrajecten aan en denken graag met je mee! Meer informatie over ZAOS kun je hier vinden.

Het pedagogisch-didactisch getuigschrift is ontwikkeld voor het mbo. Dit traject wordt door hogescholen aangeboden en is vooral interessant als je les gaat geven in een vak waar geen lerarenopleiding voor bestaat. In het PDG-traject leer je pedagogische- en didactische kennis en vaardigheden. Met een PDG word je alleen bevoegd voor het mbo, niet voor andere onderwijssectoren. Een PDG-traject duurt meestal 10 tot 18 maanden. 

Tijdens het PDG-traject sta je wel al voor de klas en heb je een tijdelijk contract bij de mbo-school. Na het afronden van de opleiding kom je in aanmerking voor een vast contact.

Met een pabodiploma kun je als zij-instromer voor de klas. Dit traject is gelijk aan andere zij-instroomtrajecten, dus moet er nog een bevoegdheid voor het mbo-onderwijs worden behaald. Hierover leer je onder het kopje 'Kan ik als zij-instromer voor de klas?'.

Werken als leraar
Wanneer je werk- en denkniveau aantoonbaar op hbo-niveau ligt en je minimaal 3 jaar ervaring hebt in het vak waarin je lesgeeft, is het mogelijk om zonder hbo-diploma als leraar te solliciteren. Je komt dan in aanmerking voor een zij-instroomtraject. Zie: 'Kan ik als zij-instromer voor de klas?'

Werken als instructeur
Met een mbo-diploma kun je altijd solliciteren naar een baan als instructeur. Als instructeur begeleid je studenten in hun praktijkopdrachten. Je werkt onder de verantwoordelijkheid van een docent of onderwijsteam.

Hoe kom ik in aanmerking?

  • Je vakinhoudelijke kennis en vaardigheden zijn op mbo-niveau 3, of op niveau 4 wanneer dat het niveau is van de opleiding waar je gaat werken.
  • Je hebt pedagogische- en didactische kennis en vaardigheden op ten minste mbo-niveau 4.

Om aan de pedagogische en didactische kennis en vaardigheden te voldoen, kun je een opleiding volgen tot instructeur op mbo-4 niveau. Deze duurt 1 jaar. Of een associate degree (Ad) opleiding voor onderwijsondersteuner. Je wordt opgeleid om aan de wettelijke bekwaamheidseisen te voldoen. 

Ook als instructeur kun je zij-instromen. Je mag dan meteen aan de slag en volgt in 2 jaar de opleiding naast je werk. 

Leuk dat je interesse hebt in werken in het mbo-onderwijs! We komen graag in contact met betrokken professionals die onze leerlingen klaar willen stomen voor hun plek in de maatschappij. Zo kun je solliciteren:

Scalda
Actuele vacatures vind je op de website van Scalda. Je kunt daar direct je sollicitatie achterlaten. Ook is het mogelijk om een open sollicitatie te doen of je gegevens achter te laten voor de nieuwsbrief met job-alert.

Hoornbeeck
Op de website van Hoornbeeck vind je de actuele vacatures, waar je direct op kunt reageren. Daar kun je ook je e-mail adres achterlaten voor een job-alert.

Verder lezen in een andere onderwijskolom?