Onze verhalen: PO

Op deze pagina lees je verhalen van leerkrachten in het basisonderwijs. Meer weten over lesgeven in het basisonderwijs?

Ga naar de pagina basisonderwijs
Image

Natascha

"Het is zo leuk om te zien hoe leerlingen de eigen grenzen verleggen, angsten overwinnen en om ze te zien groeien."

Lees meer
Image

Debbie

“Ik wilde altijd al met kinderen werken, ik vind het communiceren met kinderen veel prettiger dan het communiceren met volwassenen.”

Lees meer
Image

Mariska

‘Ik vind het zo tof dat het kwartje valt bij een leerling die iets moeilijk vindt. Het maakt mij dan trots dat het is gelukt en ik de kinderen mag helpen om ze te laten groeien. Niet alleen met spelling en rekenen maar ook: Wie ben jijzelf? Wat vind je van jezelf? De klas is eigenlijk een minimaatschappij waar je als leerkracht samen met de leerlingen deel van uitmaakt en elkaar helpt met het vormen.’

Lees meer
Image

Sanne, Andria en Margot

“Het is het stellen van prikkelende vragen, een bewustwordingsproces, mensen uit hun comfortzone halen, het aanleren van nieuw denken, handelen en oefenen. Dat is de grootste uitdaging. Er is geen blauwdruk. Het proces doorlopen we samen en sluit aan bij waar het team en leerkrachten staan.”

Lees meer
Image

Coen

“Je zal fouten maken, vallen, maar ook zeker weer opstaan en alles komt in je rugzak terecht die je uiteindelijk vormen tot een goede leerkracht. Elke dag is anders in het onderwijs, dus je gaat jezelf nooit vervelen. Dat mag je lekker doen in de vakanties!”

Lees meer
Image

Monique

"Het blijft zo leuk, omdat er steeds nieuwe uitdagingen op mijn pad komen en omdat ik het voorrecht heb om met een fijn en gedreven team te mogen samenwerken. Ook al heb ik door de jaren heen collega's zien gaan en komen, het blijft een geweldig en enthousiast team.” 

Lees meer
Image

Jenneke

'Lesgeven vind ik het allerleukste, maar daarnaast wil ik ook graag kinderen in kleinere settingen gaan begeleiden/coachen. Naast mijn baan als leerkracht ben ik ook kindercoach en geef ik Rots & Watertrainingen. Ik vind het juist heel prettig en belangrijk kinderen meer te leren dan alleen de cognitieve vaardigheden.'

Lees meer
Image

Mark

‘Leerkracht is een mooi beroep, iemand nieuwe dingen leren is schitterend. Kinderen zijn trots dat ze nieuwe dingen leren, ontdekken en kunnen en jij als leerkracht kan hier iets in betekenen. Nu ik ook in de groep sta, in plaats van alleen in de gymzaal, kan ik ook daar kinderen helpen.’ 

Lees meer
Image

Willemijn

‘Het leuke aan het primair onderwijs vind ik dat ze heel eerlijk zijn. Ze kunnen heel stoer doen, maar toch hebben ze je soms nog heel hard nodig en dat durven ze dan ook te zeggen. Ze hebben een leeftijd waarop je goede gesprekken met ze kunt voeren, maar ze zijn zeker ook nog in voor een grapje en lekker even gek doen.’

Lees meer
Image

Kim

'Toen kwam het zij-instroomtraject op mijn pad. Omdat ik altijd als graag binnen scholen werkzaam ben geweest, was dit voor mij een mooie kans.’

Lees meer
Image

Catelijne

"Ik vind het erg leuk om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen in deze leeftijd. Zowel op cognitief gebied als sociaal. Dat ik daaraan mag bijdragen vind ik erg leuk en uitdagend om te doen."

Lees meer
Image

Mieke

Maar het allerleukste van het onderwijs? "Het blijft zich altijd vernieuwen. Ook nu ik klaar ben met de opleiding is er nog genoeg te leren in het vak als leerkracht!"

Lees meer
Image

Mart

“Wat ik het allerleukste vind? Toch wel dat je een onderdeel bent van het leven van die kinderen. Dat je eraan bijdraagt. Ik vind het belangrijk om met ze te lachen en lol te hebben. Daar kan ik echt heel erg van genieten.”

Lees meer
Image

Nienke

"Ik ben leerkracht van groep 7. Dit doe ik nu voor het derde jaar op basisschool De Parel in Terneuzen. Ik werk vooral in de bovenbouw; daar ligt m’n hart!"

Lees meer
Image

Sarina

"Ik werk op basisschool de Torenberg in Zaamslag. Hier geef ik de hele week les aan groep 4/ 5. Drie dagen heb ik alleen groep 4 en bij de andere 2 dagen komt een deel van groep 5 erbij. Het is dus een gezellige maar, met 30 kinderen, ook een volle klas!"

Lees meer
Image

Ralph

"Je probeert als meester niet alleen je leerlingen beter te maken, maar je wilt als leerkracht ook altijd zelf beter worden en blijven ontwikkelen. Want ook meesters maken soms fouten. Je leert elke dag bij of dit nu gaat om de leerlingen, collega’s of ouders."

Lees meer
Image

Renske

“Elke morgen sta ik om kwart over 8 met een glimlach de kinderen op te wachten op het plein. Soms voel ik dan al wat voor dag het gaat worden, je ziet het aan de gezichten en voelt het aan de sfeer die er hangt. Natuurlijk werken we met een rooster en bereid ik dat voor, maar elke dag is anders en je weet nooit hoe het loopt."

Lees meer
Image

Mara

“De voldoening die je ervan krijgt, dat vind ik zo leuk aan werken in het onderwijs! Het feit dat jij kinderen iets kan bijbrengen is bijzonder. Niet alleen op cognitief gebied, maar zeker ook op sociaal-emotioneel vlak."

Lees meer
Image

Aimee

"Het is zo bijzonder om te zien hoe de kinderen zich ontwikkelen. Dat ik mag zien hoe ze groeien in ontwikkeling en daar ook bij mag helpen, dat vind ik zo bijzonder. Als ik ’s morgens op het schoolplein sta en ze komen met een lach op hun gezicht naar me toe rennen. Dat vind ik echt het mooiste dat er is.”

Lees meer
Image

Martijn

"Je beeld van kinderen in de klas is beperkt. Buiten de klas zijn ze soms opeens verlegen of juist super uitreikend. Er was eens een stoere jongen die moest huilen bij het afscheid van de school. 
De band met kinderen is bijzonder. Soms gebeurt er thuis iets, waardoor een kind een slechte dag heeft. Het is dan heel fijn dat ze het vertellen."

Lees meer
Image

Arta

"Wat ik zo leuk vind aan het onderwijs is dat je iedere dag leert en ook jezelf kunt blijven ontwikkelen. Onlangs volgden we met ons team een cursus over trauma’s. En als ik een extra opleiding wil doen, is dat altijd mogelijk."

Lees meer
Image

Fien

"Ik ben heel blij dat ik de stap heb gemaakt naar Zeeland, de ontvangst door mijn collega’s was heel warm, je krijgt snel een vast dienstverband, het is financieel een stukje beter. En door het verschil aan methodes leer ik nog veel bij, dat vind ik het mooie aan het Nederlandse onderwijs."

Lees meer
Een dag in het leven van

Als klein meisje wist Renske het al zeker: ze wilde later juf worden. In onderstaande video neemt ze je een dagje mee in haar leven als docent in het basisonderwijs. 

 

Els maakt als Digicoach gebruik van onder anderen VR-brillen, 3D-printen en robotica. De robots maken vakken als taal en rekenen interactief en stiekem ook leuker voor de kinderen. Benieuwd hoe dat eruitziet? Bekijk de vlog van Els!