Nieuw in het Zeeuwse Onderwijs: Joyce van Loon

Mijn naam is Joyce van Loon. Ik heb HBO Communicatie gestudeerd aan de HZ Vlissingen en ik heb daarna 18 jaar bij een groot commercieel bedrijf op de marketingafdeling gewerkt in diverse marketing- en communicatiefuncties. Na 18 jaar, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging!

Nieuw in het Zeeuwse Onderwijs: Joyce van Loon

Nederlands is helemaal mijn ding en ik vind het sowieso heel leuk om kinderen iets bij te brengen. De stap naar het onderwijs was dus logisch voor mij. Toch heb ik eerst eens een paar keer meegelopen om te beoordelen of het beeld dat ik van onderwijs had, nog klopte met het hedendaagse onderwijs. Mijn middelbareschooltijd is immers al wat jaren geleden. 

Ik heb in eerste instantie meegekeken met iemand als een soort snuffelstage. Omdat er na een paar weken iemand langdurig thuis kwam te zitten, werd me gevraagd of ik het zag zitten om zelfstandig wat klassen les te geven. Tijdens die periode heb ik gesolliciteerd op een baan in het onderwijs. Bij het Ostrea is het gebruikelijk om het eerste jaar volledig te focussen op de werkzaamheden. Alles is nieuw. Niet alleen het lesgeven, maar ook de school en alle procedures. Je krijgt echt de tijd om daarop te focussen. Het tweede jaar kan dan de studie opgestart worden. Ik hoop via een zij-instroomtraject na 2 jaar bevoegd te zijn. 

Werken in het onderwijs is heel leuk, heel intensief en heel hectisch. Je moet continu alert zijn en dingen gaan altijd anders dan je had voorzien. Vooral klassenmanagement is een zware kluif als je de tools nog niet onder de knie hebt. Toch is het dat waard! Ik kan hiermee kinderen echt vooruithelpen. Niet alleen op het gebied van het vak Nederlands, maar ook bij hun algemene ontwikkeling. Voor mezelf verwacht ik een baan die continu anders is en een leuk team mensen om me heen, waarmee je samen een groep leerlingen klaarstoomt voor een volgend traject en dat ze dat met vertrouwen tegemoetzien. 

Heb je nog tips voor nieuwe medewerkers of mensen die de overstap overwegen? 

Ga eerst eens meekijken en laat je vooral niet van de wijs brengen door wat er allemaal NIET lukt in de beginperiode. En praat erover met collega's! Ik hoor regelmatig van ervaren docenten dat die het soms ook een uitdaging vinden om orde houden in een bepaalde klas. Zij delen dan hoe zij dat dan aanpakken. Dat geeft me dan weer vertrouwen en zo leer je van elkaar.