Nieuw in het Zeeuwse onderwijs: Solange de Smit

Solange de Smit is 28 jaar en had als klein meisje een droom: profvoetbalster worden. Deze droom heeft ze verwezenlijkt door te mogen proeven van voetballen op hoog niveau bij o.a. Excelsior en KAA Gent Ladies. Na een aantal jaar besloot ze dat het tijd was om met ‘pensioen’ te gaan en te gaan investeren in haar maatschappelijke carrière.

Nieuw in het Zeeuwse onderwijs: Solange de Smit

Solange: “Ik vond het altijd al leuk om mijn broertje te helpen met zijn huiswerk en hem dingen uit te leggen. Daardoor ontstond de gedachte om aan de slag te gaan in het onderwijs. De vraag was toen enkel nog; ga ik aan de slag in het basisonderwijs of in het voortgezet onderwijs? Na wat onderzoek wist ik het: ik word docent Nederlands! Op dit moment werk ik op het CIOS Zuidwest-Nederland in Goes.” 

Solange kwam in het onderwijs terecht door diverse stages en deze stages bevestigde haar keuze. Voor de klas staan is wat ze het liefste wil doen. “Ik geniet er elke dag weer van als ik voor de klas sta! Het is fijn om te zien dat mijn instructies overkomen bij de leerlingen. Daarnaast vind ik het ook altijd gezellig om een praatje te maken met de leerlingen, daar is ook de ruimte. Ik vind het werken in het onderwijs fantastisch!”  

Werken in het onderwijs is echter niet alleen voor de klas staan, het is hard werken vertelt Solange: “Je bent niet enkel docent wanneer je lesgeeft. Er komt zoveel meer bij kijken. Je moet lessen voorbereiden, mails beantwoorden,vergaderen, etc. Dit zorgt er wel voor dat het een leuk en afwisselend beroep is.”  

Heb je nog tips voor nieuwe medewerkers of mensen die de overstap overwegen? 

“Ga eerst na of het onderwijs bij jou past en of jij bij het onderwijs past. Dit kun je enkel ervaren en zeker weten door het gewoon te doen. Je zal versteld staan van de uitkomst!  

En een tip voor nieuwe medewerkers: geniet van het lesgeven. Zorg dat je lessen goed voorbereid zijn en houd er rekening mee dat het niet altijd zal lopen zoals je gepland hebt. Evalueer daarom voor jezelf na iedere les wat je goed vond gaan en wat je de volgende keer anders zou willen doen. Neem dit vervolgens mee naar de rest van de lessen. Zorg goed voor jezelf en zeg niet overal "ja" op.”