2022-02-22 week van het boek 3 - crop
2022-02-22 week van het boek 4

"We moeten écht aan de slag met het opkrikken van de woordenschat door lezen te bevorderen."

Deze week staat het Reynaertcollege in Hulst in het teken van... boeken! Voor het eerst wordt op beide locaties de 'Week van het boek' georganiseerd onder leiding van de taal coördinator op het Reynaertcollege, Sara Yserbyt. De school is deze week omgetoverd tot een waar leesparadijs met 54 quotes uit boeken in zes verschillende talen. Daarnaast zijn er diverse leeshoeken ingericht om in de pauze te lezen, krijgen de leerlingen deze week de ruimte voor vrij lezen tijdens hun lessen en worden collega's aangespoord om dagelijks hun favoriete boek, leesmoment of quote te delen.

"We moeten écht aan de slag met het opkrikken van de woordenschat door lezen te bevorderen."

"Je hebt lezen voor het plezier en zakelijk lezen. Beide zijn belangrijk voor de woordenschat van jongeren. De laatste jaren zien we een trend waarbij de woordenschat en -kennis minder wordt en we merken dat jongeren hier tegenaan lopen al vanaf de derde klas. We zien dit op school terug op verschillende manieren; mails bevatten veel 'straattaal', het begrijpend lezen van vragen op toetsen kost moeite en hierdoor wordt het antwoorden op vragen ook lastiger. Ook op het HBO en WO zien ze deze trend. Het is belangrijk om de taalcultuur in stand te houden en als dit thuis niet gebeurt, hebben wij als school de verantwoordelijkheid om dit aan te bieden op grotere schaal. We moeten écht aan de slag met het opkrikken van de woordenschat door lezen te bevorderen. 

Uiteindelijk moeten leerlingen natuurlijk zelf gaan lezen, wij kunnen het als school echter wel faciliteren. We motiveren leerlingen om elke dag even te lezen, al is het een sportverslag, artikel of een stripboek. Dit kan al enorm bijdragen aan de woordenschat én het leesplezier." 

Week van het boek

De 'Week van het boek' is er om het leesplezier en de leesmotivatie te bevorderen onder leerlingen, wat uiteindelijk ook bijdraagt aan de verbetering van de woordenschat. Sara: "Het is de eerste keer dat we dit organiseren en dus nog kleinschalig, maar het is wel de bedoeling dat we dit in de toekomst uitbreiden. De 'Week van het boek' komt voort uit het idee om op een laagdrempelige manier iets leuks te organiseren. Het is iets wat makkelijk te integreren is door collega's, maar wel herkenbaar en zichtbaar is voor leerlingen. 

Zien lezen, doet lezen. Daar geloof ik in. Het zou fantastisch zijn als andere scholen in Zeeland dit initiatief ook gaan inzetten, zodat we het als project breder in kunnen zetten. We zien nu al dat een week als deze toch iets losmaakt bij leerlingen. Ze herkennen quotes en gaan erover in gesprek en ook in de pauzes zien we dat leerlingen plaatsnemen in de leeshoeken en de tijdschriften of kranten doorbladeren. 

Tot nu toe ben ik dus erg tevreden over hoe de 'Week van het boek' ontvangen wordt bij ons op school. In de jaarkalender van volgend jaar hebben we deze week alvast terug opgenomen! Naast de week van het boek gaan we ook het Literair Café terug invoeren vanaf volgend schooljaar, waarbij auteurs langskomen bij lokale horecazaken om de leerlingen voor te lezen en meer te vertellen over boeken. Zo hopen we stapje voor stapje het leesplezier, de leesmotivatie en de woordenkennis op te krikken onder jongeren!" 

Image

Benut grensoverschrijdende kansen tijdens de Crossborder bijeenkomsten

Wij zijn trotse partner van het Crossborder event op 23 november 2021. 

Lees meer
Image

Zeeuwse scholieren maken kennis met beroepen

De Zeeuwse BeroepenSpeedDate (ZBSD): waardevolle samenwerking tussen scholen en het bedrijfsleven. De meeste leerlingen in de eindexamenklassen hebben de keuze voor een vervolgstudie inmiddels gemaakt.

Lees meer