IMG_6376
thumbnail_IMG_6382

Zij-instromer: Van een kantoorbaan naar het techniekonderwijs

Ben heeft 10 jaar een eigen installatiebedrijf gehad en het begeleiden van stagiairs heeft hem altijd voldoening gegeven. Daarna is hij de commerciële kant opgegaan. De vertegenwoordiging bij een technische groothandel en inkoper bij Scalda. Hij miste de affiniteit met de techniek en is als zij-instromer aan de slag gegaan in het vo-onderwijs.

Zij-instromer: Van een kantoorbaan naar het techniekonderwijs

Ben Bliek:  'iets maken vanuit het niets deed ik niet meer en dat geeft mij juist voldoening. Ik was veel bezig achter de computer en met overleggen en overeenkomsten maken. Tomas Kikkert, een kennis van mij die teamleider is bij Nehalennia, vroeg aan mij of het onderwijs iets voor mij is omdat ik altijd zo vol passie over techniek vertel. Ik heb eerst de boot afgehouden, maar het is maar in mijn hoofd blijven zitten. In september 2022 heb ik een week meegelopen bij het Technum in Vlissingen en was gelijk verkocht! 

 

Ik vind het geweldig om met jongeren te werken. Ze geven mij ontzettend veel energie. Het is de nieuwe generatie die we sturen en helpen in hun ontwikkeling. Het is toch een stukje opvoeden dat je doet. 

Interesse tonen in de leerlingen vind ik belangrijk. Met leerling Erik spreek ik bijvoorbeeld over zijn landbouwvoertuigen. Op zijn twaalfde heeft hij een zitmaaier uit elkaar gehaald en nu is hij aan het sleutelen aan zijn eigen tractor. Fantastisch het enthousiasme waarmee hij vertelt en wat hij dan allemaal leert, daar word ik echt blij van. 

 

Docenten maken het lesprogramma, ik breng mijn ideeën over. In ons techniekteam wordt geen onderscheid gemaakt tussen een docent en instructeur. Het grote verschil is dat ik niet lesbevoegd ben en de lessen altijd samen geef met een bevoegde docent'. 

In september start Ben met de instructeursopleiding, mbo 4. Hij vindt het een mooie manier om terug in het ritme te komen van werken en leren. Het is een 1-jarige opleiding bij Scalda. Wil hij dan doorstromen naar de lerarenopleiding, dan krijgt hij waarschijnlijk vrijstellingen, waardoor het jaar niet voor niets is geweest. 

Image

Nieuw in het Zeeuwse onderwijs: Tinke Veekens

Tinke Veekens - Maljaars is 26 jaar, woont en werkt nu nog in Zaltbommel. Na de zomervakantie start ze als docent bij het Scheldemond College in Vlissingen. 'Mijn man en ik komen eindelijk weer terug naar ons geliefde Zeeland! Wij zijn vanwege studie en werk buiten Zeeland beland, maar komen nu met veel enthousiasme terug. De ruimte, de rust en de afwisseling met stad en platteland maakt Zeeland voor ons de provincie waar wij willen wonen.

Lees meer
Image

Jeugd inspireren en kennis laten maken met veel technieken

Leen Bolijn werkt als techniekdocent bij Nehalennia en heeft een brede technische achtergrond als elektromonteur, monteur besturingstechniek, kunstsmid en hoefsmid. Zijn brede technische kennis en ervaring met het begeleiden van stagiairs brengt hij nu over aan VO-techniekleerlingen in Walcheren.

Lees meer