linkedin-sales-solutions-NpyF7rjqmq4-unsplash
PHOTO-2023-11-24-11-48-34

Nehalennia en de HZ University of Applied Sciences starten samen de pilot havo-E(ducatie)

Havisten hebben een grote behoefte om praktisch bezig te zijn en de relevantie te zien van wat ze leren. Praktijkgericht onderwijs gericht op onderwijs en educatie draagt daaraan bij.

Nehalennia en de HZ University of Applied Sciences starten samen de pilot havo-E(ducatie)

Dit is een goede voorbereiding op het hbo. Nehalennia geeft al het praktijkgericht vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O) en ziet dat leerlingen die het gevolgd hebben, het beter doen op het hbo. Ze krijgen ook meer leerlingen gemotiveerd en het verbetert de werkhouding bij andere vakken. Voor de leerling die interesse heeft in onderwijs en educatie, is er nu havo-E(ducatie). Nehalennia werkt hiervoor samen met HZ University of Applied Sciences.

Het begrip educatie is heel breed, want educatie komt op veel plekken voor denk aan onderwijs, kinderopvang, muziekschool, natuur, sportvereniging, musea, etc. De leerlingen gaan een echte werkstagelopen en krijgen praktijkgerichte lessen met onderwerpen zoals: leren communiceren, wat zijn je sterke en ontwikkelpunten, wat zijn je drijfveren, leren observeren: eerst in de klas en daarna tijdens de stage.

Sander Goedee, docent en coördinator havo-E: “Omdat we dit samen doen met het lectoraat Excellence and Innovation in Education, opleidingsschool Zuid-West, en de Pabo van de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen verbinden we kennis en ervaring die we in Zeeland hebben voor de ontwikkeling van onze leerlingen. Nehalennia is één van de 9 scholen in Nederland die participeren in de ontwikkelgroep Praktijkroute Havo-Educatie, alles wordt begeleid door de SLO (landelijk expertisecentrum voor het curriculum). Pabo docenten gaan masterclasses geven zoals 'leren observeren'. Studenten van de opleidingen Pabo en Pedagogiek begeleiden leerlingen met hun profielwerkstuk. De eerste opdracht waar bijna twintig leerlingen mee aan de slag gaan is: breng educatie op Walcheren in kaart. Ze gaan samenwerken en krijgen meteen een goed beeld dat educatie op veel plekken voorkomt.”

Patrick van Schaik, lector Excellence and Innovation in Education aan de HZ University of Applied Science: “In de pilot praktijkroute havo-E(ducatie) geven we havisten in de bovenbouw de gelegenheid om hun kijk op het werkveld onderwijs en educatie te verkennen, te verbreden en te verdiepen. We hopen met deze interessante route in hun examenprogramma dat meer leerlingen zich oriënteren op een vervolgopleiding in dit brede domein. Zeker in onze provincie is dat van het allergrootste belang, omdat uit onderzoek blijkt dat vanuit de Zeeuwse scholen voor voortgezet onderwijs procentueel minder leerlingen doorstromen naar een lerarenopleiding (po/vo). In de pilot kijken we daarom naast hoe we een dergelijk traject zo goed mogelijk kunnen inrichten ook naar of het bijdraagt aan een grotere instroom naar lerarenopleidingen. Van daaruit willen dan ook graag havo-E uitbreiden naar andere scholen in onze provincie in een gezamenlijk traject van vo-scholen en de HZ.”

De leerling die voor Havo-E kiest wil daar ook wat voor terug. Dat krijgen ze ook: motivatie, een goede voorbereiding op het hbo, loopbaanoriëntatie, en een waardevolle toevoeging aan het diploma.

Image

Voorlopersfase Zeeuwse onderwijsregio

De voorlopersfase van de Zeeuwse onderwijsregio (ZOR) is van start. In 2024 gaat het Zeeuwse onderwijs werken aan de ontwikkeling van de Zeeuwse onderwijsregio (ZOR).

Lees meer
Image

Leerlingen van het Scheldemond College geven naschoolse bewegingsles op basisscholen

Jongeren bewegen steeds minder terwijl het zo belangrijk is. Leerlingen van het Scheldemond College geven in samenwerking met Buurtteams Vlissingen naschoolse bewegingslessen op basisscholen. Voor de leerlingen van het Scheldemond College is het een hele mooie ontwikkeling in het leren lesgeven en ontdekken of ze een baan als leraar leuk vinden.

Lees meer