Gorik2
Bovenformatieve pool

Bovenformatieve pools

Binnen drie Zeeuwse regio’s wordt ingezet op het vormen van bovenformatieve pools. Er worden meer docenten geworven dan strikt noodzakelijk is binnen de reguliere formatie.

Bovenformatieve pools

Hierdoor ontstaat de mogelijkheid voor de docenten in de pool om al goed ingewerkt te zijn, zodat zij beschikbaar zijn zodra er lessen vrijvallen door ziekte of andere afwezigheid.

Deze docenten zitten nadrukkelijk niet thuis op de bank te wachten tot ze opgeroepen worden, maar draaien gewoon mee in het teams en de sectie. Gedurende de periode van bovenformatie kunnen zij of collega’s aan onderwijsontwikkeling werken en hun aandacht verdelen in kleinere groepen leerlingen.

De bovenformatie geeft ook kansen voor zij-instromers, docenten in opleiding en docenten die langer geleden voor de klas stonden. Een kans voor zowel de nieuwe medewerker als de school.

De komende weken worden nog veel gesprekken gevoerd om kandidaten via deze bovenformatie aan het Zeeuwse onderwijs te binden en te behouden voor de toekomst waarin de arbeidsmarkt nog krapper wordt.

 CSW heeft met twee trainees afspraken kunnen maken. Zij nemen deel aan het landelijke programma Trainees in Onderwijs. Zij hebben een academische achtergrond en behalen in dit traject van ontwikkelen en werken in twee jaar hun 1e graads onderwijsbevoegdheid. Ook zij maken deels bovenformatief onderdeel uit van de secties.

Veel veranderingen en uitdagingen voor deze trainees, een nieuwe opleiding een eerste onderwijsbaan en nieuw als inwoners van Zeeland!

Het project Regionale Aanpak Personeelstekort volgt ook deze ontwikkeling, zodat dit na evaluatie in de toekomst mogelijk breder in de regio gerealiseerd kan worden.

Image

Onderzoeksresultaat: Onderwijs drijvende kracht achter innovaties

In opdracht van de Regionale Aanpak Personeelstekort in het Zeeuwse onderwijs heeft dr. Emmy de Kraker-Pauw onderzoek gedaan naar de manier waarop scholen hun medewerkers opleiden en professionaliseren.

Lees meer
Image

Opleiden in Zeeland

Herken je dit? Je zou best een opleiding willen volgen om je verder te ontwikkelen. Misschien denk je aan een master? Een ib-opleiding? Of wil je in de toekomst schoolleider worden? Dan kan het een drempel zijn dat je vanuit Zeeland voor veel opleidingen ver moet reizen, zeker als het in de avonduren is.

Lees meer