Foto VO vierkant-2
Foto VO vierkant-

Stress kan je gezonder maken

Leer het met de VR-game Stressjam

Stress kan je gezonder maken

Binnen de onderwijssector is sprake van een aanzienlijk uitvalspercentage door (mentale) overbelasting en/of burn-out klachten. En zeker de afgelopen tijd heeft veel gevraagd van medewerkers in het onderwijs, ze hebben extra bloot gestaan aan stress. VfPf biedt in schooljaar 2021-2022 in de regio’s Zuid-West en Noord-Oost pilots aan met een speelse - maar serieuze en wetenschappelijk onderbouwde - virtual reality game, waarmee medewerkers leren hun stress positief in te zetten. Een jaar lang testen we samen met scholen in deze regio’s of dit de sector kan helpen de werkdruk te reduceren en het werkplezier te vergroten. 

Positieve effecten van stress

"Stress" heeft een slechte naam. Al jarenlang gaan wij er vanuit dat stress ons ziek maakt en het risico op zowat alles verhoogt, van een gewone verkoudheid tot burn-out en hart- en vaatziekten. Maar: uit onderzoek aan onder meer de Stanford en Harvard University blijkt inmiddels dat stress juist positieve effecten kan hebben. Stress kan zelfs gezond zijn. 


Wat blijkt: als je je houding ten opzichte van stress verandert, voel je je niet alleen mentaal gezonder, ook je lichaam verandert mee, tot op celniveau. 

Verhouding tussen hormonen

De kneep zit hem in de verhouding tussen verschillende hormonen die geactiveerd worden tijdens en na stressvolle gebeurtenissen. Het gaat om de verhouding tussen de hormonen Cortisol en DHEA en het blijkt dat je die verhouding kunt beïnvloeden door het veranderen van je mindset. Hiervoor zetten wij de VR game Stressjam in.

Preventie van uitval met VR-game Stressjam

Stressjam is een zogenaamde serious game, waarmee je je houding ten opzichte van stress traint in de wereld van Virtual Reality (VR). Hiervoor heb je een VR-bril op en draag je een sensor die je real-time informatie geeft over je huidige stresstoestand (biofeedback). Met deze stressfeedback ga je direct aan de slag en train je middels allerlei opdrachten je brein.

Deelnemers leren hun stresssysteem op een goede manier te gebruiken met als resultaat: preventie van uitval en het verbeteren van de onderlinge samenwerking en communicatie in teams. 

Als preventiemiddel is in principe iedere werknemer gebaat bij de effecten van Stressjam. Zowel medewerkers die “wel eens” stress hebben, tot medewerkers die dreigen uit te vallen wegens stressklachten. 

Maak met uw team kennis met Stressjam!

Voor teams (tot max. 10 personen) bieden we een demo van anderhalf uur ter kennismaking met Stressjam en de kracht en werking van virtual reality. Dit biedt u een mooie opening om op teamniveau met elkaar het gesprek over stress en werkdruk aan te gaan en hier gezamenlijke afspraken over te maken. In aanvulling op de kennismakingsdemo is er de mogelijkheid een verdiepende workshop en/of een training te boeken.

Meld u nu aan: stuur hiervoor een e-mail naar marjolein.de.best@vfpf.nl 

Wij verheugen ons erop u mee te nemen in de wereld van het brein. En zijn benieuwd of u net zo enthousiast wordt als wij over de virtual reality game Stressjam!

Over VfPf 

Het Vervangingsfonds en Participatiefonds zorgen als zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) enerzijds voor het vergoeden van vervangings- en werkloosheidskosten in het PO en anderzijds helpen wij schoolbesturen hun organisatie gezond te krijgen en te houden. De bekostiging hiervan werkt door middel van premieheffing, zoals vastgelegd in de Wet op het Primair Onderwijs. Dat betekent dat onze dienstverlenging geen extra kosten met zich meebrengt. VfPf is er voor álle scholen in het primair onderwijs. Kijk voor meer informatie op onze website vfpf.nl

Benieuwd VfPf nog meer kan bieden om werkdruk te reduceren en het werk plezier te vergroten? Kijk op onze website of neem contact op met uw regio coördinator.   

Image

Zeeuwse waaier: Nationaal Programma Onderwijs

Rond 1 juli lanceert het Zeeuwse onderwijs, samen met partners de Zeeuwse waaier. Een aanbod van allerlei programma’s en activiteiten, op de website Lesgeven in Zeeland.

Lees meer