Corwin

Onderwijs of jeugdzorg? Die afweging maakte Corwin de Kok vijf jaar geleden, toen hij na een lange carrière in de uitvaartzorg echt wat anders wilde. Wat het werd? Allebei! Bij het Nehalennia heeft Corwin zijn droombaan gevonden.  

Iedereen kent elkaar en werkt samen. Dat past goed bij mij.

Onderwijs of jeugdzorg? Die afweging maakte Corwin de Kok 5 jaar geleden, toen hij na een lange carrière in de uitvaartzorg echt wat anders wilde. Wat het werd? Allebei! Bij het Nehalennia heeft Corwin zijn droombaan gevonden.  

Corwin startte met een deeltijd hbo-studie Omgangskunde. “Voor mij was het heel spannend of ik dit, na 35 jaar werken, nog zou aankunnen. Maar ik kwam in een klas met allemaal soortgelijke mensen, dat hielp. En de studie was een schot in de roos. Vooral toen ik ging meelopen in het vmbo. Ik wilde meteen niet meer weg. Hier kon ik kinderen met een rugzakje coachen. Het bleek de ideale combinatie van jeugdzorg en onderwijs.” 

Perfecte match   
Toen even later een vacature bij de vmbo-locatie van Nehalennia vrijkwam, greep Corwin zijn kans. “Ik kon er mentor worden van een basis/kaderklas met leerlingen die eigenlijk mavo zouden kunnen, maar door problematieken vastlopen. Dat paste perfect bij mij. En toen we tijdens het sollicitatieproces een rondje door de school liepen en ik een indruk kreeg van de school en de mensen, voelde dat meteen leuk en fijn.” 

Docent D&P
Corwin werd onderdeel van het team D&P (Dienstverlening en Producten). “Het Nehalennia heeft geen vak ‘omgangskunde’, maar D&P ligt daar wel dichtbij. Het gaat om dienstverlenend bezig zijn in de maatschappij. Daarom besloot ik hierin nog een aanvullende opleiding te volgen. Zo kon ik ook echt als praktijkdocent aan de slag.” 

Zo fantastisch mooi 
In die rol komen beide studies perfect tot zijn recht. “Ik geef een vak, maar vak-inhoud komt op de tweede plaats, na de sociale ontwikkeling van leerlingen. Daar hebben zij meer behoefte aan en juist op dat stukje iets voor ze kunnen betekenen, is wat mijn werk zo fantastisch mooi maakt.” 

Dankjewel 
Corwin staat voor het 5e jaar in de klas en ervaart nu iets nieuws. “Dat de leerlingen die ik in de brugklas heb gehad, nu hun eindexamen doen. Als je dan het traject van zo’n leerling ziet, van moeilijk handelbaar en vraagtekens of hij het wel zou halen, naar een jongere met een glimlach op het gezicht en een diploma in de hand, op weg naar een plekje in de maatschappij. En dat zo’n leerling je altijd zo streng vond, maar dan zegt ‘dank je wel, het heeft me geholpen’. Dat zijn echt heel mooie dingen.” 

Het voelt als familie 
De betrokkenheid die Corwin voelt bij zijn leerlingen, voelt hij ook onderling bij collega’s. “We zijn met, ik denk, een stuk of zestig collega’s, maar iedereen kent iedereen. Het voelt als familie. Toch zijn we ook kritisch op elkaar: wat kan er beter? Daar staat iedereen voor open. Dat typeert echt onze school. Ik zit hier helemaal op mijn plek.” 

Twijfels zijn goed 
Voor een ander die twijfelt of het onderwijs/Nehalennia de juiste plek voor hem/haar is, heeft Corwin nog een tip: “Twijfels zijn goed. Daardoor ga je op onderzoek uit. Loop bijvoorbeeld eens een dagje mee. Bij Nehalennia vinden we dat hartstikke leuk.” 

 

 

Image

Fien

“Het is heel mooi om aan die ontwikkeling bij te kunnen dragen, ze te zien groeien, zelfstandiger worden, dat geeft veel voldoening.”

Lees meer
Image

Arta

"Als ik zie dat leerlingen zich ontpoppen tot vrolijke kinderen, maakt mij dat gelukkig."

Lees meer
Image

Marlotte

“Je bouwt met iedere leerling een diepe en unieke band op, ze zitten echt in je hart.”

Lees meer
Image

Jopke

“De sfeer en het contact tussen docenten en studenten is supergoed. Als de studenten op de gang studeren, lopen ze vaak even langs met koffie of voor een grap.”

Lees meer