Remon

Werkt als docent wiskunde op het Scheldemond College in Vlissingen. Hij heeft de overstap gemaakt van po naar het vo. 

De eerste maanden dacht ik, kan ik het nog wel?

Overstappen van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Remon van Geersdaele deed het. Hij ging van ‘de grote meester van groep 8’ naar ‘wat kom jij hier doen?’. “De eerste maanden dacht ik, kan ik het nog wel? Maar nu zou ik niet meer anders willen.”
Het was 13 jaar geleden even flink wennen voor Remon als nieuwbakken wiskundeleraar op het vmbo. “Je hand opsteken om de klas stil te krijgen, werkt hier niet. Ik merkte al snel dat het belangrijk is om een band met leerlingen op te bouwen; ze moeten iets voor je willen doen. Als je daar eenmaal bent, krijg je ontzettend veel terug.”

Niet alleen wiskunde
De lessen van Remon draaien niet alleen om wiskunde. “Ik geef les aan leerlingen van allerlei achtergronden, regelmatig ook leerlingen met een lastige thuissituatie. Voor hen probeer ik een warm bad te creëren, een leuk uurtje les te geven zodat ze met een goed gevoel de klas uitgaan. Het is dan even van ondergeschikt belang of ze de stelling van Pythagoras kennen. Als mentor heb ik daarnaast ook individuele gesprekjes over school- en privézaken waar ze mee worstelen.”

Kwaliteiten zien
Er is nog wel iets wat Remon mist uit het basisonderwijs. “Daar zie je welke kwaliteiten leerlingen hebben: rekenen, taal of gym bijvoorbeeld. Nu zie ik alleen of ze goed zijn in wiskunde. Leuk is wel dat ik op het voetbalveld de JVOZ-leerlingen uit mijn klas zie spelen. Daar excelleren ze. Ze vinden het supertof als ik dat zie.”

Dat is waar ik het voor doe
Andersom vindt Remon het supertof om leerlingen jaren later weer eens tegen te komen. “Dan zeggen ze wel eens: ‘eigenlijk, meneer, was het zo slecht niet op het Scheldemond College. Ik had het stiekem erg naar mijn zin bij u in de klas en heb veel geleerd.’ Dat is waar ik het voor doe. Die positieve ervaringen en herinneringen meegeven. In de klas en ook tijdens de schoolfeesten die ik help organiseren. Ik probeer overal het maximale uit te halen.”

Grootste succes
Dat ziet hij ook terug bij zijn collega’s. “We hebben een superleuk team. Sommigen zijn nog leraren waar ik zelf les van heb gehad. We staan allemaal voor elkaar klaar, in de teamkamer is het altijd gezellig en onze uitjes, barbecues en vrijdagmiddagborrels zijn iedere keer een succes. Maar het grootste succes, vind ik, is hoe we van deze locatie, die voorheen een slechte naam had, nu een fijne school hebben gemaakt waar kinderen van alle achtergronden zichzelf kunnen zijn en elkaar respecteren. Mede daardoor ga ik nog iedere dag met plezier naar mijn werk. Plus de vele vakantiedagen en het prima salaris, die zijn ook mooi meegenomen.

Image

Fien

“Het is heel mooi om aan die ontwikkeling bij te kunnen dragen, ze te zien groeien, zelfstandiger worden, dat geeft veel voldoening.”

Lees meer
Image

Arta

"Als ik zie dat leerlingen zich ontpoppen tot vrolijke kinderen, maakt mij dat gelukkig."

Lees meer
Image

Marlotte

“Je bouwt met iedere leerling een diepe en unieke band op, ze zitten echt in je hart.”

Lees meer
Image

Jopke

“De sfeer en het contact tussen docenten en studenten is supergoed. Als de studenten op de gang studeren, lopen ze vaak even langs met koffie of voor een grap.”

Lees meer
“Pas leerde ik een klas hoe de stand van de zon werkt. Ik nam ze mee naar buiten en legde het daar uit.”